19 stycznia 2023

Kuchenka gazowa czy elektryczna? Polacy częściej używają gazowych, ale badania pokazują, że te są szkodliwe. I mogą zostać… zakazane. Ile by to nas kosztowało?

Kuchenka gazowa czy elektryczna? Polacy częściej używają gazowych, ale badania pokazują, że te są szkodliwe. I mogą zostać… zakazane. Ile by to nas kosztowało?
Współautor: Monika Madej
51

Większość Polaków ma w domach kuchenki gazowe. Tymczasem ostatnie badania przeprowadzone w USA wskazują na to, że kuchenki gazowe mogą być… szkodliwe dla zdrowia. Kuchenka gazowa ma powodować m.in. astmę u dzieci, choroby płuc i serca, choroby nowotworowe. Nie ma jeszcze zakazu używania kuchenek gazowych w USA, ale – są przymiarki. Czy to możliwe też w Polsce? Ile może nas kosztować taka rewolucja w kuchni? 

Amerykanie na razie badają szkodliwość spalania gazu w domowych urządzeniach. Do wprowadzenia zakazu sprzedaży droga daleka. Ewentualne decyzje mogą być podejmowane wiosną tego roku. Rozpatrywany jest nawet zakaz sprzedaży kuchenek i piecyków gazowych na poziomie krajowym. Ale zanim to się stanie miasta i stany promują – intensywnie – elektryczność.

Zobacz również:

Na początku stycznia niektórzy przedstawiciele amerykańskiej Komisji ds. Bezpieczeństwa Produktów Konsumenckich (US Consumer Product Safety Commission, CPSC) rozważali zakaz sprzedaży i używania domowych kuchenek gazowych, jednak szef tej komisji powiedział, że na razie nie ma takich planów. Niektóre media informują jednak, że jakieś działania na poziomie krajowym są w planach administracji prezydenta Joego Bidena.

Niektóre wyniki badań naukowych są niepokojące. Np. Światowa Organizacja Zdrowia uznała urządzenia na gaz za niebezpieczne i związane z chorobami układu oddechowego, problemami sercowo-naczyniowymi, rakiem i innymi schorzeniami. Konsumenci w USA od wielu lat głosują nogami. Urządzenia kuchenne na gaz są używane w około 40% domów w USA. Ale tylko w kilku stanach stanowią większość urządzeń w domowych kuchniach. Zasadniczo na obszarze całych Stanów Zjednoczonych kuchenki na gaz są w odwrocie.

U nas również deweloperzy proponują w nowych mieszkaniach raczej kuchenki i piecyki elektryczne, ale jeszcze niedawno urządzenia gazowe były popularne, bo były dużo tańsze w eksploatacji. Obecnie, z powodu wzrostu cen gazu, ten efekt jest trochę osłabiony. Na razie jednak w Polsce nie debatujemy nad szkodliwością kuchenek gazowych dla zdrowia. Koszty eksploatacji urządzeń zasilanych prądem są dość duże, o czym Maciek Samcik pisze tutaj.

Nie każdy Polak ma wybór. Podłączenie płyty elektrycznej czy indukcyjnej wymaga innego rodzaju źródła zasilania w energię elektryczną, więc w wielu mieszkaniach – w starszych budynkach, np. w najpowszechniejszych w Polsce blokach z lat 60. i 70. – podłączenie kuchenki elektrycznej może być niemal niemożliwe.

Amerykanie orzekli: kuchenki gazowe są szkodliwe

Do tej pory standardowe korzystanie z kuchenki gazowej wydawało się wszystkim nam raczej nieszkodliwe, a na pewno – w miarę neutralne dla zdrowia. Przez wiele lat byliśmy wręcz zachęcani do wymiany kuchenek na gazowe, które miały być tańsze w eksploatacji. Podobnie zresztą jak sporo tańsze miały być piece gazowe do ogrzewania domów (wydarzenia ostatniego roku zweryfikowały tę wizję).

Pojawiły się też inne zastrzeżenia. Według raportu opublikowanego w Harvard Health Publishing, gotowanie na kuchenkach gazowych powoduje powstawanie dwutlenku azotu i uwalnia dodatkowe drobne cząsteczki unoszące się w powietrzu, znane jako PM2,5, które podrażniają płuca (te cząstki wchodzą też w skład smogu w miastach i na obszarach przemysłowych).

Dwutlenek azotu został powiązany z astmą dziecięcą. Szacuje się, że tylko w 2019 r. prawie dwa miliony nowych przypadków astmy dziecięcej na całym świecie było spowodowanych zanieczyszczeniem dwutlenkiem azotu. „Dzieci mieszkające w gospodarstwach domowych, w których do gotowania używa się kuchenek gazowych, są o 42% bardziej narażone na astmę, zgodnie z analizą badań obserwacyjnych” – można przeczytać w raporcie Harvard Health Publishing.

Według badań opublikowanych w grudniu 2022 r. w International Journal of Environmental Research and Public Health, ponad 12% obecnych przypadków astmy dziecięcej w Stanach Zjednoczonych można powiązać z używaniem kuchenek gazowych. A badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Harvarda wykazało wysokie stężenia lotnych związków organicznych, obecnych w gazie ziemnym spalanym w gospodarstwach domowych. Substancje te mogą być jedną z przyczyn raka.

Z kolei dystrybutorzy gazu ziemnego, których działalność jest zagrożona rosnącym naciskiem na elektryfikację domów, argumentują, że zakaz stosowania kuchenek gazowych spowodowałby wzrost kosztów dla gospodarstw domowych i restauracji przy jednak niewielkich korzyściach dla jakości powietrza.

Organizacja Consumer Reports wezwała niedawno konsumentów w USA planujących zakup nowych urządzeń do rozważenia przejścia na energię elektryczną po tym, jak testy przeprowadzone przez grupę wykazały wysoki poziom tlenków azotu z kuchenek gazowych. Organizacja jest niezależną inicjatywą do badania produktów i usług na rynku pod kątem ryzyka dla konsumentów.

Dane Energy Information Administration pokazują, które obszary w USA byłyby najbardziej dotknięte ograniczeniami w sprzedaży kuchenek gazowych. Poniższa mapka pokazuje, jakie stany w USA używają w większym zakresie gazu w gospodarstwach domowych. W większym zakresie tylko w kilku stanach używany jest gaz. USA są zasadniczo obszarem używania kuchenek i piecyków do gotowania zasilanych energią elektryczną.

W Kalifornii i New Jersey odpowiednio 70% i 69% gospodarstw domowych ma kuchenkę gazową, co jest najwyższym wskaźnikiem w Stanach Zjednoczonych. Kuchenki gazowe są również najpopularniejszym rodzajem kuchenek w Nevadzie, Illinois i Nowym Jorku. Jednak w pozostałych stanach przewagę mają kuchenki elektryczne. Ok. 68% gospodarstw domowych posiada urządzenia na elektryczność, a ok. 38% ma kuchenkę gazową.

Zakazać gazu? Nie zakazać?

„Nie zamierzam zakazywać kuchenek gazowych, a CPSC nie ma żadnych procedur, aby to zrobić” – zadeklarował ostatnio Alexander Hoehn-Saric, szef CPSC. „Mogę powiedzieć, że ostatnią rzeczą, która kiedykolwiek opuściłaby mój dom, jest kuchenka gazowa, na której gotujemy” – powiedział jeden z polityków partii Demokratów. I zapewne zostałby poparty przez wielu innych polityków, niezależnie od przynależności partyjnej.

O ile na razie zakaz sprzedaży i używania kuchenek gazowych wydaje się odległy, o tyle dążenia do zmian w technologii spalania mogą być całkiem realne. Pamiętajmy, że tak stało się w latach 70. z lodówkami, w których wykryto szkodliwość freonu dla zdrowia i dla zmian klimatycznych. Freon miał wpływać na tworzenie się dziury ozonowej. W efekcie zakazano stosowania freonu w większych ilościach, choć jest on wciąż obecny w technologii chłodzenia w lodówkach i chłodziarkach.

Chodzi już nie tylko o samo spalanie gazu, ale również o to, że kuchenki gazowe przeciekają nawet wtedy, gdy są wyłączone. Ciekawe są wyniki badań Stanford, w których przetestowano kuchenki gazowe w 53 domach. Wszystkie piece wydzielały metan, nawet gdy były wyłączone. Wycieki te stanowiły 76% całkowitej emisji metanu.

Zarówno metan, jak i dwutlenek azotu przyczyniają się do zanieczyszczenia powietrza, tworząc ozon w warstwie przyziemnej i smog. Metan jest również głównym gazem cieplarnianym i pogarsza zmiany klimatyczne. Dodatkowo w wynikach badania znajduje się uwaga, że ani emisje metanu, ani dwutlenku azotu nie były związane z wiekiem lub ceną kuchenki gazowej.

Co więcej, badanie z Harvard T.H. Chan School of Public Health i PSE Healthy Energy wykazały, że urządzenia gazowe wprowadzają do domów również inne toksyczne chemikalia. Naukowcy zebrali niespalony gaz z pieców i rurociągów budowlanych w aglomeracji Bostonu.

W swojej analizie zidentyfikowali 21 różnych niebezpiecznych zanieczyszczeń powietrza znanych jako lotne związki organiczne (LZO). Na przykład benzen, heksan i toluen były obecne w prawie wszystkich badanych próbkach gazu. Narażenie na niektóre LZO zwiększa ryzyko astmy, raka i innych chorób. Organizacje konsumenckie przygotowały nawet zalecenia dla użytkowników kuchenek gazowych:

  • Wietrz swoją kuchnię podczas gotowania;
  • Otwórz okna podczas gotowania;
  • Użyj wyciągów lub wentylatorów, które odprowadzają powietrze z kuchni na zewnątrz;
  • Używaj oczyszczaczy powietrza w kuchni;
  • Używaj czajnika elektrycznego zamiast wrzącej wody na kuchence;
  • Gotuj za pomocą wolnowaru elektrycznego, szybkowaru, urządzenia do gotowania ryżu, tostera lub kuchenki mikrofalowej;
  • Zamień kuchenkę gazową na elektryczną.

Z kolei w Europie z powodu sankcji na gaz rosyjski i zmniejszoną podaż tego paliwa, a przede wszystkim z powodu wzrostu ceny gazu, spadać będzie zużycie gazu w domowych urządzeniach. Będzie to dotyczyło nie tylko kuchni, ale również sposobów ogrzewania. W grudniu Eurostat ogłosił, że zużycie gazu w UE-27 spadło o około 20% w okresie sierpień-listopad (w porównaniu ze średnią z lat 2017-2021).

Kuchenki gazowe w Polsce mają się dobrze

W Polsce w nowych inwestycjach mieszkaniowych domyślną opcją jest zazwyczaj kuchenka elektryczna, ale w skali całego kraju udział urządzeń kuchennych zasilanych gazem wciąż jest bardzo wysoki. W 2018 r. ponad połowa (56,9%) gospodarstw domowych korzystała z kuchenki gazowo-elektrycznej, a więc takiej w której mamy gazowe palniki (wszystkie lub część z nich), ale piekarnik jest już zasilany prądem.

W kuchenki w pełni gazowe było zaopatrzonych tylko 29,4% gospodarstw domowych. A zaledwie niecałe 10% polskich mieszkań posiadało urządzenia w pełni elektryczne (do tej kategorii zaliczają się również płyty indukcyjne).

kuchenki gazowe

Źródło: Główny Urząd Statystyczny

Rok 2018 – ostatnie badanie GUS – i rok 2023 różni jednak cała epoka. Sporo się zmieniło. Przede wszystkim w 2022 r. ceny gazu i jego dostępność. Udział kuchenek elektrycznych prawdopodobnie wzrósł, bo w nowych blokach często nie ma nawet przyłącza gazowego. Teoretycznie można kuchenkę zasilać gazem z butli, ale jest to rozwiązanie bardziej kłopotliwe i ryzykowne. Butlę trzeba często wymieniać, a nieodpowiednio podłączona może grozić nieszczelnością instalacji i powodować kłopoty.

Szczelność instalacji gazowych trzeba też bardzo dokładnie badać w przypadku przyłącza stałego. Czasem w starszych blokach mieszkalnych, np. z lat 60. czy 70. dochodzi do wypadków i wybuchów gazu. To jeden z powodów, dla którego deweloperzy unikają infrastruktury gazowej w nowych inwestycjach.

Kuchenki elektryczne cieszą się więc coraz większą popularnością, ale palniki na gaz wciąż mają swoich zwolenników. Wiele osób twierdzi, że potrawy przygotowane na takiej kuchence są po prostu smaczniejsze. Na kuchni gazowej możemy też bez problemu używać garnków każdego rodzaju. W przypadku płyt indukcyjnych garnki i patelnie muszą mieć idealnie płaskie dno. Gaz był też długo promowany jako tańszy w eksploatacji.

Nie debatujemy na razie w Polsce na temat wpływu spalania gazu w kuchenkach na jakość powietrza i na nasze zdrowie, nie ma też na stole opcji zakazu sprzedaży urządzeń na gaz. Kuchenki gazowe mogą jednak tracić na znaczeniu. Dlaczego? Powodem mogą być wysokie ceny gazu i problemy z dostępnością surowca. To może sprawić, że wiele osób przy wymianie sprzętu przychylnym okiem spojrzy na urządzenia zasilane prądem.

Może być też tak, że badania nad szkodliwością gazu podczas spalania, które rozwijają się w Stanach Zjednoczonych, zapoczątkują dyskusję na ten temat w naszym kraju. Czy jednak powszechna ogólnonarodowa wymiana kuchenek na elektryczne byłaby u nas możliwa? Jeśli, to musiałby to być bardzo długofalowy proces. Jakie przeszkody stoją na drodze?

Po pierwsze logistyka. Samo pozbycie się gazowych kuchenek w takiej ilości to nie lada wyzwanie. Sprzętu AGD nie możemy sobie ot tak wyrzucić na śmietnik. Zbiórką takiego sprzętu zajmują się PSZOK-i czyli Punkty Selektywnej Zbiórki Odpadów oraz sklepy RTV/AGD. Tylko czy poradziłyby sobie z przyjęciem kilku milionów kuchenek w krótkim czasie? Prawdopodobnie nie.

Druga sprawa to względy techniczne. Wielu kuchenek elektrycznych nie podłączamy do zwykłego gniazda. Musi to być gniazdo o większej mocy, a samego podłączenia powinna dokonać osoba z odpowiednimi uprawnieniami elektrycznymi. W starym budownictwie może zwyczajnie nie być takiego przyłączenia.

Po trzecie koszty. Najtańsze kuchenki elektryczne i indukcyjne kosztują ok. 1000 zł. Jeśli rozpoczęlibyśmy narodową akcję wymiany sprzętu, to wpłynęłoby to mocno na ich dostępność. Nawet jeśli by ich nie zabrakło, to sklepy przy tak wzmożonym popycie, mogłyby wykorzystać sytuację i celowo zawyżać ceny. Specjalista zajmujący się podłączeniem płyty elektrycznej do specjalnego gniazda zainkasuje za tę usługę ok. 200-300 zł.

Pozostaje jeszcze zakup nowych garnków i patelni. Jeśli ktoś do tej pory gotował tylko na gazie, to prawdopodobnie część swoich naczyń będzie musiał wymienić. To kolejne kilkaset złotych.

Czy taka wymiana zmniejszyłaby wysokość rachunków? Koszt eksploatacyjny obu urządzeń liczony np. do przygotowania obiadu jest zbliżony. Kuchenka indukcyjna pobierze w ciągu godziny ok. 4-4,5 kWh prądu (czyli za ok. 2 zł, a po przekroczeniu limitu zużycia będzie to ok. 3 zł), zaś kuchenka gazowa zużyje ok. 1m3 gazu (2,6 zł). Dokładny koszt będzie zależał od mocy palników.

Warto jednak mieć na uwadze, że efektywność płyt gazowych jest zdecydowanie niższa niż w przypadku indukcji, a gotowanie na kuchence indukcyjnej może być nawet o 30% szybsze. Oszczędzamy więc energię oraz czas. Dużo czasu oszczędzimy również, sprzątając po obiedzie płytę elektryczną czy indukcyjną. Wystarczy przetarcie płyty, podczas gdy mycie kuchenki gazowej wiąże się z manewrowaniem między palnikami.

Pomimo tymczasowego zamrożenia stawek prądu i gazu, ceny obydwu tych źródeł energii prawdopodobnie będą rosły. Nie wiemy jeszcze, ile dokładnie zapłacimy za prąd w 2024 r., choć analizując obecne ceny, wszystko wskazuje na to, że nasze rachunki będą wysokie. W najbliższych latach czeka nas jednak odwrót od kuchenek gazowych.

Czytaj też: Była afera z zawyżonymi marżami Orlenu na stacjach paliw, czy teraz zanosi się na podobny problem dotyczący cen gazu? Taryfy kontra rzeczywistość

Ile w Polsce kosztuje leczenie astmy?

O problem astmy w Polsce, koszty leczenia, zapytaliśmy zaprzyjaźnionego pulmonologa. Lekarz wyjaśnia, że ryzyko astmy zwiększa się na skutek ubocznych produktów spalania w postaci dwutlenku azotu, tlenku węgla, a jest największe, jeśli używa się piekarników gazowych, w przypadku których dochodzą pyły zawieszone PM2,5 i PM10. Generalnie węglowodory, jeśli substancje są czyste –np. butan, propan czy ich mieszanina – w warunkach tlenowych spalają się do pary wodnej i dwutlenku węgla, a więc substancji nieszkodliwych. Z tych powodów paliwa gazowe uznawane są za „czyste” względem np. pochodnych benzyny czy oleju napędowego.

Według badań populacyjnych astma oskrzelowa w Polsce dotyka 12% populacji, czyli ok. 4 miliony ludzi. Większość z nich, bo nawet trzy czwarte, nie jest świadoma swojej choroby.

Astma ma różny przebieg, od postaci epizodycznych, przez sezonowe, ale najczęściej ma przebieg przewlekły o różnym nasileniu. Postaci ciężkie choroby – ok. 10% pacjentów – mogą wymagać hospitalizacji w leczeniu zaostrzeń, co generuje duże koszty. Aby temu zapobiegać, wdrożono profilaktyczne leczenie ciężkich postaci choroby lekami biologicznymi, które należą do najdroższych form terapii astmy.

Typowym postępowaniem w leczeniu tej choroby jest stosowanie leków wziewnych w postaci inhalatorów, zazwyczaj dwuskładnikowych. Wszystkie formy terapii astmy są częściowo lub całkowicie refundowane przez NFZ. Miesięczne leczenie typowym lekiem, np. Symbicort czy Bufomix, kosztuje 126 zł, z czego 36 zł płaci pacjent, a lekiem biologicznym, np. Nucala, kosztuje aż 4424 zł, ale koszt w pełni refundowany jest przez NFZ.

Z danych NFZ wynika, że na astmę w 2019 r. w Polsce leczyło się 2,2 mln osób, choroba najczęściej dotykała dzieci. Astma była przyczyną koniecznej specjalistycznej opieki w ambulatoriach (1,7 mln świadczeń), przychodniach (1,2 mln świadczeń) i szpitalach (36,2 tys. udzielonych świadczeń). Z danych Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) wynika, że w 2019 r. NFZ przeznaczył na refundację kosztów astmy 257 mln zł.

W 2019 roku w polskich aptekach zrealizowano recepty na ponad 20,9 mln opakowań leków stosowanych w astmie. Najczęściej przepisywane były glikokortykosteroidy – pacjenci wykupili ich ponad 5,6 mln opakowań. W każdej grupie wiekowej chorych farmakoterapia obejmowała głównie leki w postaci wziewnych inhalatorów – 90% recept.

Źródło zdjęcia: Unsplash

————

ZAPISZ SIĘ NA NASZE NEWSLETTERY:

>>> Nie przegap nowych tekstów z „Subiektywnie o Finansach” i korzystaj ze specjalnych porad Macieja Samcika na kryzysowe czasy  zapisz się na weekendowy newsletter Maćka Samcika i bądźmy w kontakcie! W każdą sobotę lub niedzielę dostaniesz e-mailem najnowsze porady dla Twojego portfela.

>>> Zapisz się też na nasz „powszedni”, poranny newsletter „Subiektywnie o świ(e)cie” – przy porannej kawie przeczytasz wszystkie najważniejsze wieści dla Twojego portfela, starannie wyselekcjonowane i luksusowo podane przez Macieja Danielewicza i ekipę „Subiektywnie o Finansach”.

————

ZOBACZ OKAZJOMAT SAMCIKOWY: 

Obawiasz się inflacji? Zastanawiasz się, co zrobić z pieniędzmi? Sprawdź „Okazjomat Samcikowy” – to aktualizowane na bieżąco rankingi lokat, kont oszczędnościowych, a także zestawienie dostępnych dziś okazji bankowych (czyli 200 zł za konto, 300 zł za kartę…). I zacznij zarabiać na bankach:

>>> Ranking najwyżej oprocentowanych depozytów

>>> Ranking najlepszych kont oszczędnościowych. Gdzie zanieść pieniądze?

>>> Przegląd aktualnych promocji w bankach. Kto zapłaci ci kilka stówek? I co trzeba zrobić w zamian?

————

POSŁUCHAJ NASZYCH PODCASTÓW:

Ekipa „Subiektywnie o Finansach” co środę publikuje nowy odcinek podcastu „Finansowe Sensacje Tygodnia” (w skrócie: FST). Rozmawiamy o tym co nas zbulwersowało albo zaintrygowało w minionym tygodniu i zapowiadamy przyszłe sensacje wokół naszych portfeli. Do tej pory ukazało się 130 odcinków podcastu, zaprosiliśmy też kilkudziesięciu gości.

Poza cotygodniowym podcastem możesz też posłuchać tekstów z „Subiektywnie o Finansach” czytanych przez ich autorów. Ten cykl podcastowy nazywa się „Subiektywnie o Finansach do słuchania” (w skrócie: SDS)Wszystkie podcasty znajdziesz pod tym linkiem, a także na wszystkich popularnych platformach podcastowych w tym Spotify, Google Podcast, Apple Podcast, Overcast, Amazon Music, Castbox, Stitcher)

————

ZNAJDŹ NAS W MEDIACH SPOŁECZNOŚCIOWYCH

Jesteśmy także w mediach społecznościowych, będzie nam bardzo miło, jeśli zaczniesz nas subskrybować i śledzić: na Facebooku (tu profil „Subiektywnie o Finansach”), Twitterze (tu Maciek Samciktu Maciek Danielewicztu Maciej Jaszczuk) oraz na Instagramie (tu profil „Subiektywnie o Finansach”) i Linkedin (tu Maciek Samciktu Maciek Danielewicztu Maciek Jaszczuk).

————

Maciej SamcikMACIEJ SAMCIK POLECA PORZĄDNE OFERTY BANKOWE:

>>> Po kredyt na uszczelnienie okien i ocieplenie domu idź do BNP Paribas. To najbardziej „zielony” bank w Polsce, który wspólnie z „Subiektywnie o Finansach” edukuje Polaków już od kilku lat. Bank umożliwia skorzystanie nie tylko z kredytu, ale też z różnych narzędzi w ramach programu finansowania efektywności energetycznej – PolREFF. Klienci mogą skorzystać np. z kalkulatora oszczędności energii, mają też do dyspozycji Wirtualnego Doradcę Technologicznego i mogą sprawdzić, jakie produkty będą dla nich najbardziej opłacalne i spełnią wymogi energooszczędności. Szczegóły kredytu „Czyste Powietrze” – tutaj.

>>> Kredyt firmowy i konto dla przedsiębiorcy wypróbuj w Alior Banku. Jeśli jesteś przedsiębiorcą i masz obecnie zwiększone potrzeby płynnościowe, to przemyśl ofertę Alior Banku oferującego m.in kredyt firmowy na cele obrotowe, bez prowizji. Decyzja kredytowa jest w 20 minut – trzeba tylko dostarczyć PIT za minimum 10 miesięcy działalności. Szczegóły tutaj. Zapraszam też do przetestowania konta firmowego w Alior Banku. Prowadzenie konta, przelewy w Polsce i Europie (SEPA), wypłaty z bankomatów w oddziałach banku, karta firmowa, aplikacja księgowa, internetowy kantor powiązany z kontem. Do tego 10% zwrotu za zakupy na stacjach paliw. Szczegóły tutaj.

>>> Pakiet usług księgowych weź od CashDirector. To jedna z największych firm księgowych w Polsce oraz pośrednik wspomagający biura księgowe. CashDirector oferuje wiele funkcji, których zwykłe biuro rachunkowe nie wykonuje, bo koncentruje się na wyliczeniu podatków. A dodatkowa wiedza potrzebna jest do zarządzania finansami firmy i podejmowania trafnych decyzji. Pakiety CahDirector są dostępne w następujących bankach: mBank (mOrganizer finansów PRO), BNP Paribas (GOksięgowość Biznes PROGoksięgowość dla spółek) oraz w Nest Banku (Obsługa faktur dla spółek) i w Banku Pekao (Księgowość z Żubrem).

————

Subscribe
Powiadom o
51 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
stary
1 rok temu

Kuchenki elektrycznej nie podłączamy do zwykłego gniazda.

Nie. Są na rynku kuchenki indukcyjne, które spokojnie można podłączyć do 230 V.

Pawceluto
1 rok temu
Reply to  stary

I mają na gotowo zarobioną wtyczkę, czy jednak tylko ucięte kable (nawet dwustanowiskowe w Ikei) a w instrukcji że podłączenia może dokonać jedynie osoba z uprawnieniami?

Adzik
1 rok temu
Reply to  Pawceluto

Tak, są takie na 230V i z fabrycznie gotową wtyczką.

Editor
1 rok temu
Reply to  stary

Rzeczywiście, te o mniejszej mocy można podłączyć, natomiast wydaje mi się, że i tak powinno to być wykonane przez osobę uprawnioną. Inaczej można stracić gwarancję lub mogą być problemy przy wypłaceniu odszkodowania

qtrya
1 rok temu
Reply to  stary

Oczywiście, ale musisz mieć doprowadzony do mieszkania prąd o odpowiedniej mocy przyłączeniowej.
Z taką jaka jest w starych budynkach na aluminiowych drutach to możesz sobie tej płyty uzywać ale tylko z jednym włączonym polem grzewczym – tzn możesz i z czterema, ale płyta automatycznie ograniczy ci pobór mocy i będą działały na 1/4 gwizdka

Pawceluto
1 rok temu

Jak przy każdych badaniach pytanie zasadnicze odnośnie tych trujących gazów powinno brzmieć: jakie ilościowo wartości wytwarzane są podczas standardowego gotowania? Bo to że są to jedno, ale to że idąc do autobusu wdychamy ich wielokrotnie więcej niż przez cały dzień gotowania to drugie. Dzisiaj nawet w butelce wody mineralnej znajdują się szkodliwe związki plastiku, ale nie oznacza to że deszczówka byłby dla nas bezpieczniejsza. Nawet producenci kuchenek indukcyjnych zalecają aby nie korzystały z nich osoby z rozrusznikami serca oraz kobiety w ciąży. Elektryczne kuchenki ceramiczne w wyniku rozgrzania także uwalniają szkodliwe związki znajdujące się w samych płytach, których produkcja daleka… Czytaj więcej »

Rafał
1 rok temu

W nowym domu nie widzę większego sensu w podłączaniu gazu. Ja mam na działce, ale idę tylko w prąd, który za jakiś czas mogę w jakimś stopniu wyprodukować na dachu. Gazu sobie nie wyprodukuję.

Editor
1 rok temu
Reply to  Rafał

Niektórzy twierdzą, że potrawy z kuchenki gazowej są smaczniejsze. Mam znajomych, którzy z tego powodu w nowo wybudowanym domu właśnie kuchenkę gazową zainstalowali, i to na 5 palników 🙂

Rafał
1 rok temu
Reply to  Monika Madej

Ja tu widzę więcej wad, niż zalet, nie licząc nawet tych, opisanych w artykule, jak konieczność poniesienia kosztów przyłączenia i później opłat stałych, które trzeba ponosić nawet przy zerowym zużyciu.

Last edited 1 rok temu by Rafał
Editor
1 rok temu
Reply to  Rafał

to prawda, rachunek za gaz to nie tylko samo zużycie. Przyłącze też swoje kosztuje

ORRO
1 rok temu
Reply to  Monika Madej

Magia wyobrażeń 😉

Editor
1 rok temu
Reply to  ORRO

Być może:) ale już wielokrotnie słyszałam taką opinię. Nie mam jednak tak wyostrzonych kubków smakowych, żeby to ocenić:)

Zbyszek
1 rok temu
Reply to  Monika Madej

A jeszcze lepsze i smaczniejsze jest gotowanie w kociołku nad rozpalonymi polanami z drewna. Czy znajomi zainstalowali sobie ruszt i łańcuch na kociołek w kominku? 🙂

Jak już idziemy w tę stronę, to znajomi mogą również rozważyć zamianę lodówki na ziemiankę…

Last edited 1 rok temu by Zbyszek
Editor
1 rok temu
Reply to  Zbyszek

Nie, ale mają kominek i w środku i na zewnątrz. Może niedługo zawiśnie i kociołek;)
W każdym razie są zadowoleni z kuchenki gazowej póki co 😉

Przemo
1 rok temu
Reply to  Monika Madej

Pani Moniko, kociołek jest super ale to tylko na dworze nad ogniskiem.
Polecam przy czym nie wszędzie to legalne bo palić ognisk zabrania coraz więcej gmin.

Rafał
1 rok temu
Reply to  Monika Madej

Wg mnie to trochę jak z audiofilią.

Ppp
1 rok temu
Reply to  Zbyszek

Z polan jest ogień i z gazu jest ogień – a gotowanie na prądzie, to zupełnie inna sprawa.
Nie ma się co sprzeczać – biorąc pod uwagę „znakomite” tempo modernizacji sieci oraz budowy elektrowni atomowych w PL jeszcze długo nie będzie masowej wymiany kuchenek gazowych na elektryczne. Przy odrobinie szczęścia prędzej umrzemy ze starości!
Pozdrawiam.

Mariusz
1 rok temu
Reply to  Zbyszek

A po co ruszt i łańcuch? Po prostu wstawiam kociołek do kominka. Takie np. gołąbki wychodzą boskie, zwłaszcza, jak się między nie golonkę wciśnie.

Regnard
1 rok temu
Reply to  Zbyszek

Śmichu chichu ale takie ziemniaczki z ogniska z solą, na wakacjach u babci to poezja była… A ile się człowiek wszelakich związków nawdychal oraz dymu ze „sportów” stryja to juz inna sprawa! 🙂

Przemo
1 rok temu

Może nie ma sensu przywoływać kogoś tak pogubionego życiowo jak MJ. No proszę, to nie pudelek…

Przemo
1 rok temu
Reply to  Monika Madej

To jest mit. Tylko i wyłącznie.
Kwestia przyzwyczajenia w kontroli temperatury i bezwładności.

QVX
1 rok temu
Reply to  Monika Madej

60 lat temu takie osoby twierdziły, że potrawy z kuchenki węglowej są smaczniejsze niż te z gazowej.:-)

Przemo
1 rok temu

Troszkę tu pomieszane 🙂 Płyty elektryczne to nie tylko indukcja, której nie jestem zresztą fanem. Zdecydowanie wolę tradycyjną płytę ceramiczną z dobrymi grzałkami. Można używać każdych naczyń. Zmiany smaku to mit, kwestią jest tylko przyzwyczajenie do pewnej bezwładności temperaturowej płyty ceramicznej. Za to jest większa precyzja w kontroli temperatury. Kwestia przyzwyczajenia. Cena? Za 1000 nie kupimy przyzwoitej kuchenki gazowej z elektrycznym piekarnikiem. Piszę o przyzwoitej, bo są modele za 900, ale one nie nadają się dla kogoś, kto po prostu lubi piec i gotować. Przeciętna płyta ceramiczna to powiedzmy w dużym przybliżeniu 1000, piekarnik mniej więcej drugie tyle (sprzęt do… Czytaj więcej »

Jacek
1 rok temu

Nareszcie przeczytałem, że dwutlenek węgla jest nieszkodliwy.

Rafał
1 rok temu
Reply to  Jacek

Nieszkodliwy bezpośrednio dla zdrowia, ale jest gazem cieplarnianym.

Stanisław
1 rok temu

Kuchenki elektryczne nie mają racji bytu przy tak niskich limitach na prąd. Z tych 2000kwh kuchenka zużyła by ok. 1/3.

Rafał
1 rok temu
Reply to  Stanisław

A gaz to za darmo rozdają?

Mariusz
1 rok temu
Reply to  Stanisław

Limit sprawia, że w tym roku mniej zapłacisz za ich użytkowanie. Zaprzeczysz?

Mateusz
1 rok temu

To już chyba lepiej trochę pożyć z kuchenką gazową niż w ogóle nie żyć harując tylko na rachunki za prąd.

producent kuchenek indukcyjnych
1 rok temu

kuchenki gazowe są szkodliwe

Jarek
1 rok temu

Bo oni wszyscy nie robią nic innego tylko martwią się naszym zdrowiem i bezpieczeństwem.

Monika
1 rok temu

Pół wieku przeżyłam w sąsiedztwie kuchenki gazowej i jakimś cudem nie mam astmy. Rodzina bliższa i dalsza takoż. No ale amerykańscy naukowcy….

Rafał
1 rok temu
Reply to  Monika

Nie ma to jak dowód anegdotyczny. Ja palę, wujek pali i nie mamy raka płuc, palenie nie powoduje raka płuc!

Jacek
1 rok temu

To jest spirala przesady – wielu wyolbrzymiało niebezpieczeństwo posuwając się nawet do fałszerstw. Nic w tym dziwnego, że teraz, gdy wyszły one na jaw, jest grono przekonane, że była to mistyfikacja mająca na celu realizację różnych niecnych celów. Covid jest, ale z nakręcanej przez przeróżne środowiska obawy przed nim pozwoliliśmy zrujnować naszą odporność i będziemy za to płacić większą śmiertelnością.

Adam
1 rok temu

Wstrzykując naprędce opracowane szczepionki.

Jacek
1 rok temu

Proszę posłuchać lekarzy. Nawet sam niesławny minister zdrowia to przyznał, że przymusowa izolacja uniemożliwiła nabycie odporności przez dzieci i słyszymy o wzroście zachorowań m.in. na grypę. Kolejna sprawa to psychiczna presja, która poprzez ciągły stres negatywnie odbiła się na zdrowiu wielu osób. Zaś o haniebnym rekordzie nadmiarowych zgonów z powodu przestawienia tzw. służby zdrowia w tryb covidowy długo jeszcze będziemy pamiętać. Najlepiej u każdego nieboszczyka kalkulowało się stwierdzić (często na podstawie fałszywie pozytywnego wyniku testu – co też przyznało MZ) covida, ponieważ były za to pieniądze, jednak to już dotyczy kwestii pozazdrowotnych.

kjonca
1 rok temu
Reply to  Jacek

A czy można prosić jakieś źródła tych wszystkich tez które Pan głosi?

Monika
1 rok temu
Reply to  kjonca

Ja mam takie źródło. Można powiedzieć że z pierwszej ręki. Niestety nie mogę go podać. Ale zapewniam że pity za rok 2021 wyglądały imponująco.

Tomasz
1 rok temu

Zmieniając mieszkanie ok. 18 lat temu zrezygnowałem z gazu w kuchni ponieważ ogólnie dostępna wiedza wskazywała… na jego szkodliwość. Te drzwi otwarto już dawno temu, nie ma potrzeby ich wyważania po latach. Jasne że dobrej paelli sobie nie zrobię na indukcji, ale zdrowie jest chyba nieco ważniejsze.
Biorąc jednak pod uwagę, że duża część społeczeństwa nie wierzy w szkodliwość, a nawet samo istnienie wirusów (uznając je za wymysł Gatesa) to użytkowaniu gazu wróżę jeszcze świetlaną przyszłość.

Lukasz
1 rok temu

Po 15 latach używania kuchenek elektrycznych, podłączonych fabryczną wtyczką do gniazdka 230v w budynku z lat 80, w listopadzie zmieniłem na kuchenkę gazową. Przy obecnych cenach prądu zamrożonych do 2000kwh (w moim przypadku do 1000kwh, bo mamy dwa domy na jedynym liczniku) nie ma innej alternatywy (nie wymagającej kosztowej inwestycji w fotowoltaike itp.). Zużycie prądu znaczącą w dół, wzrost zużycia gazu niezauważalny z uwagi na ogrzewanie domu gazem (nota bene zmiana w zeszłym roku z węgla na gaz, tutaj trochę strzał w kolano;))

Maciej
1 rok temu

Ciekawi mnie o ile spadło by zużycie gazu gdyby zastąpić kuchenki gazowe, indukcyjnymi.

Sky
1 rok temu

Kilkanaście miesięcy temu świadomie zrezygnowałem z gazu w mieszkaniu. Pretekstem była akurat modernizacja/doprowadzenie ciepłej wody użytkowej i rezygnacja z piecyka gazowego w łazience. Dodatkowo zbiegło się to idealnie z remontem i gazu niema. Argumenty, które mnie przekonały to: brak kosztów stałych związanych z gazem komfort kuchni elektrycznej – szybkość, utrzymanie w czystości bezpieczeństwo – brak możliwości ulatniania się gazu Czy gotowanie na gazie jest tańsze czy droższe nie jestem w stanie tego dokładnie stwierdzić, w rachunkach wyraźnie tego nie widać. Przy 4 osobowej rodzinie bez problemu się mieszczę w limicie 2000. Tzn rachunek za prąd jest większy ale rekompensuje to… Czytaj więcej »

Admin
1 rok temu
Reply to  Sky

Dzięki za ciekawą opinię!

Paweł
1 rok temu

o wyższości kuchni gazowej nad elektryczną/indukcyjną świadczy fakt że w każdej dobrej restauracji gotują na gazie, nawet Masterchefie gotują tylko na gazie, i czymś to świadczy

Subiektywny newsletter

Bądźmy w kontakcie! Zapisz się na newsletter, a raz na jakiś czas wyślę ci powiadomienie o najważniejszych tematach dla twojego portfela. Otrzymasz też zestaw pożytecznych e-booków. Dla subskrybentów newslettera przygotowuję też specjalne wydarzenia (np. webinaria) oraz rankingi. Nie pożałujesz!

Kontrast

Rozmiar tekstu