1 września 2017

Pierwszą na świecie restauracją, w której zapłacisz twarzą, jest KFC. A w Polsce? Yubi, czyli biometria w food-trucku

Pierwszą na świecie restauracją, w której zapłacisz twarzą, jest KFC. A w Polsce? Yubi, czyli biometria w food-trucku

Karty płatnicze (być może zamknięte w smartfonie lub w innych przedmiotach codziennego użytku, np. zegarkach, iteligentnych okularach itp.) czy też bardziej anonimowa gotówka (ewentualnie w formie pieniądza cyfrowego, czyli kryptowaluty wymienianej przez smartfony)? Który z tych instrumentów płacenia będzie dominował w XXI wieku? A może wszystkich pogodzi… pieniądz przypisany bezpośrednio do osoby, która go używa?

Czytaj też: Czy karty płatnicze w XXI wieku mają jeszcze sens?

Zobacz również:

Płacenie już dziś jest proste (w większości przypadków sprowadza się do zbliżenia „nośnika pieniądza” (karty, smartfona, zegarka) do terminala płatniczego. Ale mogłoby być jeszcze prostsze, gdyby do przeprowadzenia transakcji w ogóle niepotrzebny był żaden przedmiot. Płacenie okiem, twarzą, odciskiem palca i pieniądze pobierane bezpośrednio z przypisanego do danej osoby rachunku – tak mogą wyglądać w przyszłości nasze wizyty w sklepach.

Czytaj też: Płaciłem okiem, a mój mózg powiedział jakie auto powinienem kupić. Dziwna ta przyszłość

W tej restauracji KFC już zapłacisz… twarzą. Czterdziestu „rozbójników” Alibaby w akcji

Należąca do chińskiego koncernu Alibaba (a konkretnie do jej płatnościowego ramienia AliPay) firma Ant Financial wprowadziła do jednej z restauracji KFC w Państwie Środka, w miejscowości Hangzhou, niecodzienny sposób płacenia. Klient zamawia danie na dużej dotykowej tablicy (takiej, w jaką bywają wyposażone już dziś niektóre restauracje McDonald’sa), ale ów ekran – poza tym, że można na nim samodzielnie skonfigurować zamówienie, ma też funkcję płatniczą. Płatność autoryzuje się jednak nie zbliżeniem, lecz… twarzą klienta.

Biometria twarzy jest jednym z pomysłów na przyszłość płacenia i opisywałem już nawet dwa polskie banki, w których biometrycznie identyfikuje się klienta porównując pokazany przez niego dowód osobisty z twarzą w wersji „live”. W wielu miejscach na świecie testowane są też technologie, które mają na celu odczytywać stan emocji i nastrojów konsumenta, który przyszedł do placówki. Dzięki temu pracownik wie czy warto danego klienta „atakować” nowymi propozycjami, czy tylko go wysłuchać i przytulić.

Czytaj też: W dwóch polskich bankach zidentyfikujesz się pokazują twarz w kamerce i dowód osobisty

Ale co innego identyfikować człowieka na podstawie twarzy, albo odczytywać jego emocje, a co innego w ten sposób autoryzować transakcję płatniczą. Technologia Ant Financial – o ile dobrze rozumiem to rozwiązanie – porównuje twarz klienta, którzy zamawia kanapkę, ze zdjęciem tej osoby znajdującym się w bazie danych. Nie wiem dokładnie w jaki sposób ta baza powstaje, ale palce w tym interesie macza AliPay, który od niedawna umożliwia logowanie się do swojego systemu za pomocą biometrii twarzy. Prawdpodobnie wykorzystywana jest tu ta sama baza dokumentów.

Restauracja KFC w Hangzhou jest prawdopodobnie pierwszym fizycznym punktem handlowym na świecie, w którym przyjmuje się płatności wyłącznie na podstawie twarzy klienta. Pieniądze są – jeśli dobrze rozumiem – pobierane przez AliPay bezpośrednio z elektronicznej portmonetki lub przypiętego do niej konta.

System jest zabezpieczony przed oszustami za pomocą rozwiązań 3D, które wykrywają sytuację, w której klient podstawia przed ekranem np. zdjęcie innej osoby lub film. Ant Financial już się odgraża, że wkrótce jej system zostanie zainstalowany także w innych punktach handlowych, niż KFC.

Czytaj też: A tymczasem w Burger Kingu… przy zakupie kanapki dostaniesz kryptowalutę. Jedzenie będzie inwestycją?

Czytaj też: W Carrefour testują kasę, którą każdy może mieć w smartfonie. Bliżej płacenia bez płacenia?

W Polsce na razie krzykiem mody jest biometria układu naczyń krwionośnych lub oparta na odcisku palca – niektóre banki pozwalają logować się do swoich aplikacji mobilnych w smartfonie za pomocą palca. Palcem da się też już wypłacić pieniądze z kilku tysięcy bankomatów (o ile bank oferuje taki sposób płatności i zostawiliśmy w jego bazie dane biometryczne). W kilku bankach do logowania używa się nawet biometrii głosowej. Nie słyszałem jednak, by jakiś bank dopuszczał autoryzowanie transakcji za pomocą pojedynczego rozwiązania biometrycznego. A w chińskim KFC już to się dzieje.

Tutaj więcej: O płaceniu twarzą w KFC więcej piszą w CNN

A tutaj: W pierwszych polskich bankach można spróbować logowania głosem. Czy to bezpieczne?

Yubi, czyli zapłać za fast-food skanując palec. Bez karty, bez gotówki, bez telefonu

Ale nie tylko bankami człowiek żyje. Zapewne nie słyszeliście jeszcze o rozwiązaniu Yubi, które na polskiej ziemi (a konkretnie w Krakowie) umożliwia płacenie za zakupy wyłącznie poprzez pokazanie palca. Pomysł jest następujący: klient zostawia w bazie danych materiał biometryczny, zaś Yubi dostarcza sklepom chcącym przyjmować płatności biometryczne specjalne czytniki. Technologia wykorzystuje finger-vein, czyli analizę układu naczyń krwionośnych.

Z regulaminu Yubi, który udało mi się zdobyć, wynika, iż system trochę przypomina ten, który działa przy kartach kredytowych. Mianowicie każdy klient używający Yubi ma przyznany limit kredytowy w wysokości 2000 zł. Płacąc odciskiem palca wykorzystuje ów limit i raz w miesiącu zwraca go jednym przelewem na wskazane konto bankowe.

Proszę o twój głos: W jaki sposób chcielibyście logować się do banku? Głosem, PIN-em, twarzą, palcem?

Ważna sprawa, pomożesz? Który sposób płacenia najlepszy w internecie? Pomóż mi i podziel się swoją opinią

W przypadku Yubi trudno jeszcze mówić o jakiejkowiek sieci akceptacji. Z moich informacji wynika, że jest tylko jeden punkt, w którym można wypełnić formularz oraz zeskanować palec – to food-truck „Bezogródek” przy ul. Piastowskiej. Prawdopodobnie miejsc, w których można w ten sposób zapłacić też nie ma zbyt wiele (najwyżej kilka). Ale są już promocje polegające na wypłacaniu premii konsumentom, którzy się przyłączą się do systemu.

Jakkolwiek trudno mi uwierzyć w to, że pomysł grupki pasjonatów osiągnie większą skalę, ale teoretycznie mógłby stać się wewnętrznym sposobem płatności na małym terenie. O ile oczywiście punkty handlowe będą skłonne się w to „bawić”, o ile koszty utrzymywania tej infrastruktury nie będą zbyt wysokie w stosunku do przychodów z prowizji od transakcji.

I o ile konsumenci będą skłonni zostawiać swoje „odciski” naczyń krwionośnych firmie, która nie ma nawet okruchów wiarygodności banku, nie jest pod żadnym szczególnym nadzorem państwowym, zaś sposoby ochrony baz danych przed ewentualnymi włamywaczami są wystarczające.

Czytaj też: Pokazali pierwszą kartę płatniczą, w której transakcje autoryzuje się… odciskiem palca

Z całą pewnością świat płatności zaczyna właśnie biec bardzo szybko. I kto wie jak to się skończy. Trzymajcie kciuki… w gotowości do zeskanowania ;-).

Więcej na te tematy: Czytaj mój nowy serwis „O wygodnym płaceniu, czyli niezbędnik nowoczesnego konsumenta”

 

Subscribe
Powiadom o
66 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lolca
3 lat temu

Ciekawe jak taki system poradził by sobie z bliźniakami jednojajowymi albo po prostu z naszymi nie spokrewnionymi sobowtórami. Nasza twarz wcale nie musi być aż tak unikalna jak nam się wydaje.

[…] Czytaj: KFC to pierwsza restauracja na świecie, w której zapłacisz… twarzą […]

[…] Czytaj też: W tej restauracji nie potrzebujesz karty, gotówki, ani smartfona. Zapłacisz… twarzą […]

[…] Czytaj też: Zobacz pierwszą restaurację, w której płaci się twarzą […]

There’s noticeably a bundle to learn about this. I assume you made sure good points in options also.

Oh my goodness! a tremendous article dude. Thanks Nevertheless I’m experiencing subject with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting equivalent rss downside? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

3 lat temu

Once I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a remark is added I get 4 emails with the identical comment. Is there any means you possibly can remove me from that service? Thanks!

3 lat temu

very nice post, i definitely love this web site, carry on it

3 lat temu

I’d need to examine with you here. Which isn’t one thing I often do! I take pleasure in reading a publish that will make people think. Additionally, thanks for permitting me to remark!

3 lat temu

A formidable share, I simply given this onto a colleague who was doing just a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to debate this, I feel strongly about it and love studying extra on this topic. If potential, as you become experience, would you mind updating your weblog with extra details? It’s extremely useful for me. Huge thumb up for this weblog submit!

3 lat temu

There are certainly plenty of details like that to take into consideration. That may be a great level to deliver up. I provide the thoughts above as normal inspiration but clearly there are questions just like the one you carry up where crucial factor will likely be working in trustworthy good faith. I don?t know if finest practices have emerged round issues like that, but I am certain that your job is clearly recognized as a fair game. Each boys and girls really feel the influence of only a moment’s pleasure, for the remainder of their lives.

3 lat temu

There are some fascinating deadlines on this article but I don’t know if I see all of them middle to heart. There’s some validity but I will take hold opinion till I look into it further. Good article , thanks and we wish extra! Added to FeedBurner as well

3 lat temu

I’d should check with you here. Which is not something I usually do! I take pleasure in studying a post that may make people think. Additionally, thanks for permitting me to remark!

3 lat temu

I’d must examine with you here. Which is not one thing I usually do! I take pleasure in studying a publish that can make people think. Additionally, thanks for allowing me to remark!

3 lat temu

There are some interesting closing dates in this article but I don’t know if I see all of them middle to heart. There may be some validity but I’ll take maintain opinion until I look into it further. Good article , thanks and we wish extra! Added to FeedBurner as properly

3 lat temu

There are actually lots of details like that to take into consideration. That may be a nice point to convey up. I provide the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions like the one you bring up the place the most important factor will be working in sincere good faith. I don?t know if best practices have emerged round things like that, but I am certain that your job is clearly identified as a good game. Each boys and girls really feel the influence of only a second’s pleasure, for the remainder of their lives.

WONDERFUL Post.thanks for share..extra wait .. …

Aw, this was a very nice post. In thought I wish to put in writing like this moreover – taking time and actual effort to make a very good article… however what can I say… I procrastinate alot and not at all appear to get one thing done.

I’m impressed, I need to say. Actually hardly ever do I encounter a weblog that’s both educative and entertaining, and let me inform you, you might have hit the nail on the head. Your thought is excellent; the problem is one thing that not enough persons are speaking intelligently about. I am very completely happy that I stumbled across this in my seek for something referring to this.

Subiektywny newsletter

Bądźmy w kontakcie! Zapisz się na newsletter, a raz na jakiś czas wyślę ci powiadomienie o najważniejszych tematach dla twojego portfela. Otrzymasz też zestaw pożytecznych e-booków. Dla subskrybentów newslettera przygotowuję też specjalne wydarzenia (np. webinaria) oraz rankingi. Nie pożałujesz!

social-facebook social-feed social-google social-twitter social-instagram social-youtube social-linkedin social-rss top-search top-menu