Pizza jest stosunkowo tanim posiłkiem, ale i ona nie oparła się rosnącej inflacji. Coraz częściej słychać głosy, a nawet wyrazy niezadowolenia, że to popularne danie jest za drogie. Ile kosztuje pizza? Jak zmieniły się ceny pizzy w stosunku do czasów przed pandemią? Czy i o ile domowa pizza wyjdzie nas taniej? Liczę!
- Wymarzony moment, żeby inwestować w fundusze obligacji? Podcast z Pawłem Mizerskim [POWERED BY UNIQA TFI]
- Nowe funkcje terminali płatniczych. Jak biometria zmieni świat naszych zakupów? [POWERED BY FISERV]
- BaseModel.ai od BNP Paribas: najbardziej zaawansowana odsłona sztucznej inteligencji we współczesnej bankowości!? [POWERED BY BNP PARIBAS]
Pizza to danie, które większość z Was zna i lubi. Aż 96% Polaków deklaruje, że częściej lub rzadziej jada pizzę. Można więc powiedzieć, że jest to „dobro powszechne”. I to bardzo, biorąc pod uwagę, że np. korzystanie z internetu deklaruje raptem jakieś 70% Polaków. Pizza zapada też w pamięć naszym zmysłom. Pisząc ten artykuł, nabrałem na nią ochoty. I Wy czytając go, pewnie też nabierzecie.
Ile kosztuje pizza?
Nie jest łatwo odpowiedzieć na to pytanie, bo na cenę wpływa rozmiar i rodzaj samego produktu, lokalizacja punktu sprzedaży i – przede wszystkim – jakość, czyli renoma knajpy i kucharza, który ją serwuje. Pizza z owocami morza siłą rzeczy musi być droższa niż pizza Capricciosa, ponieważ owoce morza są droższe niż pieczarki. Przynajmniej w Polsce.
Nie zmienia to jednak faktu, że popularna pizza jest uważana za stosunkowo tanie danie. I faktycznie, zarówno w Polsce, jak i za granicą pizzę można zamówić w przystępnej (przynajmniej w porównaniu do innych dań) cenie. Dodatkowo jest ona dzielona na kawałki, a więc jest idealnym posiłkiem do zamówienia dla dwóch lub więcej osób.
Ostatnio coraz częściej słyszę, że taki kawałek ciasta z dodatkami drożeje zbyt szybko i jak tak dalej pójdzie, to już niedługo nie będzie daniem w przystępnej cenie. Jaka jest prawda?
Postanowiłem to ręcznie porównać. W poniższej tabeli zestawiam ceny pizzy hawajskiej (dostępnej prawie wszędzie; składniki: sos pomidorowy, ser, szynka, ananas, czasem kukurydza). Wybrałem kilka losowych miast w Polsce, a w każdym cenę uśredniam dla trzech pizzerii z pyszne.pl, które miały akurat najwyższe opinie. Nie będzie to oczywiście w żaden sposób reprezentatywne, ale czegoś o cenach pizzy się dowiemy.
Miasto | Cena pizzy za 1 cm | Cena pizzy 40 cm (niekoniecznie z menu) |
---|---|---|
Kołobrzeg | 0,72 zł | 28,80 zł |
Szklarska Poręba | 0,80 zł | 32 zł |
Poznań | 0,81 zł | 32,40 zł |
Radom | 0,89 zł | 35,60 zł |
Rzeszów | 0,90 zł | 36,00 zł |
Warszawa | 0,90 zł | 36,00 zł |
Białystok | 0,91 zł | 36,40 zł |
Katowice | 0,92 zł | 36,80 zł |
Gdańsk | 0,95 zł | 38,00 zł |
Średnio | 0,87 zł | 34,80 zł |
Jak widzicie, już rzadko gdzie mieścimy się w cenie poniżej 30 zł za pizzę o średnicy 40 cm. A pamiętajmy, że pizza hawajska to przecież jest jeden z tańszych wyborów. Dla porównania pizza cztery sery w tych samych knajpach w Warszawie kosztuje średnio 42,53 zł, czyli o 18% więcej. Tanio nie jest.
Ile pizza kosztowała przed pandemią?
W poprzednich latach sporo o cenach pizzy w Polsce mogliśmy się dowiedzieć z raportów serwisu pizzaportal.pl pt. „Klikasz i jesz – o rynku dostaw jedzenia w Polsce”. Niestety Glovo, które przejęło ten serwis jakiś czas temu, nie kontynuuje tej tradycji.
Z ostatniej, jeszcze przedpandemicznej, edycji dowiadujemy się, że średnie ceny pizzy były w 2019 r. najwyższe w Krakowie (36 zł), a najniższe w trójmieście (w Gdyni – 26 zł). Wszędzie jednak były wyższe niż rok wcześniej, a średni wzrost ceny wyniósł 2,5 zł.
Ja osobiście też czuję podwyżki. To nie jest tak, że sobie odmówię pizzy z powodu podwyżki o 3 zł, ale pojawia się takie uczucie w stylu „niedawno taka pizza kosztowała znacznie mniej”. A o ile tak naprawdę podrożała pizza w ciągu ostatnich lat?
Poniżej prezentuję pizze, które zamówiłem przez pyszne.pl (wysyłali mi potwierdzenie zamówień na mail, a więc mam ceny udokumentowane) w latach 2018-2020 i obecne ceny identycznej pizzy w tych samych lokalach. Łącznie to 4 różne pizzerie. Od razu dodam, że na szczęście żaden lokal, w którym zamawiałem pizzę nie został zamknięty przez pandemię.
Data | Rodzaj pizzy | Cena wtedy | Cena dziś | Różnica w % |
---|---|---|---|---|
Grudzień 2018 | Hawajska, 45 cm | 33,50 zł | 38,50 zł | + 15% |
Grudzień 2018 | Napolitana, 32 cm + 2 dodatkowe składniki | 29,50 zł | 36,50 zł | + 24% |
Grudzień 2018 | Szpinakowa, 33 cm, + 3 dodatkowe składniki i sos | 44,50 zł | 44,50 zł | Bez zmian |
Styczeń 2019 | Mafia, 33 cm + 2 dodatkowe składniki | 44,00 zł | 44,00 zł | Bez zmian |
Kwiecień 2019 | Napolitana, 32 cm + 2 dodatkowe składniki | 29,50 zł | 36,50 zł | + 24% |
Luty 2020 | McChicken, 25 cm + 1 dodatkowy składnik | 16,50 zł | 20,50 zł | + 24% |
Luty 2020 | Mafiozo, 25 cm + 2 dodatkowe składniki | 16,50 zł | 21,50 zł | +48% |
Czerwiec 2020 | Napolitana, 32 cm | 26,50 zł | 27,50 zł | +4% |
Grudzień 2020 | Peperoni, 40 cm + 2 dodatkowe składniki i sos | 40,00 zł zł | 43,00 zł | +8% |
W zależności od lokalu i rodzaju pizzy ceny miały różną dynamikę. Czyli to nie jest tak, że właściciele podnieśli ceny liniowo. Co ciekawe, w jednym lokalu ceny pozostały bez zmian. Pytanie, czy już wtedy były one tak wysokie czy po prostu właściciele nie chcą przenosić wzrostu kosztów na klientów.
A ile powinna kosztować pizza?
Teraz zastanówmy się, czy nie lepiej czasem przygotować pizzy samemu we własnym domu. Ja tak robię całkiem często. Ma to kilka zalet: jest taniej, jest zdrowiej (bo wybieramy sobie składniki lepszej jakości) i jest smaczniej (bo składników możemy dodać więcej). No i można komuś zaimponować.
Ile kosztuje domowa pizza? Ja osobiście stosuję dwa przepisy na ciasto w zależności od tego, ile mam czasu. Tradycyjne, drożdżowe lub z dodatkiem proszku do pieczenia. Sprawdźmy, ile kosztuje taka domowa pizza i porównajmy otrzymaną kwotę z powyższymi cenami. Przygotujemy oczywiście hawajską pizzę, aby łatwiej było porównywać.
Przepis pierwszy (na 2-3 pizze): w misce mieszamy mąkę (3 szklanki), olej (0,5 szklanki), mleko (1 szklankę), szczyptę soli i 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie rozwałkowywujemy. Na to nakładamy sos pomidorowy (przecier pomidorowy, przyprawy), ananasa, szynkę i posypujemy potartym serem żółty na górę. Ile kosztuje taki zestaw składników (załóżmy, że nie mamy w domu nawet przypraw)?
To akurat screen z Carrefoura, ale zapewne uda się kupić to taniej. Z takiej ilości zrobimy 4-6 pizz o średnicy około 30 cm (w zależności od tego, ile damy składników i jaki rozmiar pizzy rozwałkujemy). Poza tym część składników nam zostanie i w przyszłości nie będziemy musieli ich kupować (na przykład olej i przyprawy).
W piekarniku jednocześnie upieczemy dwie pizze i zużyjemy na to prądu za jakieś 1 zł (termoobieg, 18 minut, 180 stopni). Do tego, wedle uznania, keczup, jakiś sos lub oliwa (to już większość z nas ma w domu, ale dla zasady możemy doliczyć 1 zł do kosztu pojedynczej pizzy).
Łącznie taka domowa pizza w tym wydaniu będzie nas kosztować od 9,07 zł (jeżeli zrobimy sześć sztuk) do 47,39 zł (jeżeli się ograniczymy do jednej pizzy). Muszę jednak dodać, że faktyczny koszt pizzy przy jednej sztuce jest niższy, bo zostanie nam sporo składników, które możemy wykorzystać na inne posiłki.
Można też zrobić pizzę z innym ciastem. Zgodnie z drugim przepisem, sos i dodatki przygotowujemy tak samo, ale ciasto robimy z drożdży (10 g), 3/4 szklanki wody (z kranu – praktycznie za darmo), mąki (300 g), oliwy z oliwek (3 łyżki) i szczypty soli. W tym przypadku piekarnik nastawiamy na 220 stopni i 18 minut góra-dół.
Koszt składników rośnie, ale wpływa na niego głównie oliwa z oliwek, której zużywamy śladowe ilości. Jej zdecydowana większość zostanie nam na przyszłość, ale dla przejrzystości wliczam to w koszt. Poniżej uaktualniony koszyk zakupów. Jeżeli nie posiadamy żadnych zapasów, to musimy wydać około 63,40 zł, z czego ponownie przygotujemy 4-6 pizz.
Domowe danie tańsze, ale…
W tym wydaniu ręcznie robiona pizza kosztuje od 12,07 zł do 65,40 zł. Niezależnie od wybranego przepisu, wniosek jest prosty: jeżeli przygotujemy dwie lub więcej pizz (niekoniecznie w ten sam dzień) w domowych warunkach, to nam się to opłaca. Z każdą kolejną zrobioną pizzą opłaca się bardziej, bo zużywamy składniki o większej pojemności. Jeżeli natomiast to jednorazowy wyskok i nie mamy w domu żadnych składników, to lepiej zamówić gotowe danie.
Teraz odpowiedź na pytanie, ile kosztuje pizza, zależy już tylko od Was. Możecie skorzystać ze swojej ulubionej pizzerii i liczyć się ze wzrostem cen w wysokości kilku procent rocznie lub udać się do sklepu spożywczego i samemu przygotować taką pizzę. Smacznego!
Zdjęcie główne: pixabay/zuzi99